Rammen for dronekontrakten er offentlig tilgjengelig på Doffin.
Foto:Skjermbilde fra Doffin

Kan tredoble innkjøpet av droner:Politiet skal kjøpe droner for inntil 300 millioner

Politiet gjør sin største investering i droner noensinne og skal kjøpe systemer for inntil 300 millioner kroner.
Hans O. Torgersen

Forrige gang norsk politi kjøpte inn dronesystemer skjedde det sammen med Sverige og rammen var 100 millioner kroner. Det norske firmaet Elefun i Grimstad vant den kontrakten. Nå tredobles altså rammen for norsk politi alene.

Informasjon om anbudskonkurransen finnes i Doffin, databasen for offentlige anskaffelser. Rammebeløpet på 300 millioner omfatter både selve dronene, reservedeler, opplæring og annet.

Med denne storinvesteringen viser politiet at de satser på en mer teknologidrevet beredskap. Droner kan gi raskere beslutningsgrunnlag, økt sikkerhet for innsatspersonell og bedre ressursutnyttelse i kritiske situasjoner.

I kontrakten inngår både arbeidshestene, DJI-dronene som alle politidistriktene har i dag, pluss taktiske droner til innendørsbruk og DFR (Drone first responder – drone som første respons), drone i boks som skal utplasseres på et antall steder rundt om i landet.

Les også: Elefun vant politikontrakt

Oppskalering

Droneteknologi har blitt et viktig verktøy i moderne politiarbeid, og denne anskaffelsen markerer en betydelig oppskalering av politiets kapasitet. Systemene vil blant annet kunne brukes til:

  • Overvåkning og situasjonsforståelse: Droner kan gi sanntidsbilder fra krisesituasjoner, farlige områder eller pågående operasjoner.
  • Søk og redning: Spesialiserte droner med varmesøkende kameraer kan bidra til å finne savnede personer i krevende terreng og dårlige værforhold.
  • Aksjoner i risikoområder: Taktiske innendørsdroner vil gjøre det mulig for politiet å skaffe seg oversikt over situasjoner i bygninger før de går inn, noe som kan redusere risikoen for tjenestepersonene. Droner som første respons (DFR) der droner kan være i luften over en hendelse før patruljebilene kommer frem.

Flere leverandører er med

Etter det Dronemagasinet vet har flere norske leverandører kastet seg på og leverte de nødvendige dokumentene før fristen onsdag 12. mars klokken 12.

Kontrakten man kjemper om har en varighet på to år, med mulighet for forlengelse i ytterligere to år, og vil omfatte både utstyr, reservedeler, opplæring og servicetjenester.

Kravene til leverandørene er strenge. De må kunne dokumentere erfaring fra sammenlignbare oppdrag innenfor politi, forsvar eller beredskap, samt oppfylle kvalitets- og sikkerhetskrav samt økonomiske krav.

Vektingen i tildelingskriteriene viser at kostnad teller 65 %, mens kvalitet utgjør 35 %. Dette viser at politiet både ønsker kostnadseffektive løsninger, men også stiller høye krav til ytelse og pålitelighet​

Politiet følger internasjonal trend

Flere land har de siste årene investert tungt i droner som et viktig verktøy i politi- og beredskapsarbeid. I blant annet USA og Storbritannia har politidroner blitt en integrert del av operativ tjeneste, med suksess innen alt fra kriminalitetsbekjempelse til trafikkovervåkning og naturovervåking.

Også i Norge har dronebruken økt betydelig gjennom flere år. Flere enn 100 politifolk er utdannet som dronepiloter, alle politidistriktene har egen dronebil og dronene er i luften mange steder i landet hver dag.

Politiet har fortalt at deres dronepiloter har vært med på å redde flere titalls menneskeliv i leteaksjoner. I tillegg brukes droner i søk etter mistenkte og til kriminalteknisk dokumentasjon som del av etterforskning.

Les også: Har gjort 112 funn ved hjelp av drone

Drapet på politimann i Stavanger ble filmet av drone

En av politiets droner var et viktig verktøy under den tragiske hendelsen i Stavanger natt til 28. desember, da politibetjent Markus Botnen (25) og en mistenkt ble skutt og drept.

Hele skuddvekslingen mellom politifolkene og den mistenkte ble streamet i sanntid inn til Sør-Vest politidistrikts operasjonssentral. Opptaket av det som skjedde er en del av etterforskningsmaterialet til Spesialenheten for politisaker, som ettergår politiets handlinger.

Det samme opptaket er et viktig bevis i etterforskningen av den mistenktes handlinger. Denne etterforskningen håndteres av Vest politidistrikt.