Dett er skjermbildet i Safe to fly som kunne ha reddet mange uvitende droneflygere fra en bot på 12.000 kroner og beslaglagt drone. Her synes forbudssonen R102 i Oslo klart og tydelig.
Foto:Skjermfoto/Safe to fly

- Introduserer samarbeid med SafeSky Betydelig oppgradering av Safe To Fly

UAS Norway har nå rullet ut den nye og sterkt oppgraderte versjonen av Safe to fly. Vi har testet den og oppdaget politihelikopteret som fløy mot oss i under 700 fots høyde - ubehagelig lavt hvis du har drone i luften.
Hans O. Torgersen

Vi tror at nye Safe to fly vil være ett av flere tiltak som vil redusere risikoen for sammenstøt i lufta mellom bemannede og ubemannede luftfartøy, sier daglig leder Anders Martinsen i UAS Norway til Dronemagasinet.

Han forteller at  Safe to fly i mange år har vært et av de mest brukte, gratis verktøyene for droneoperatører som skal planlegge flyvningene sine. Oppdateringen har gjort den enda bedre, mener han. 

Brukt betydelige ressurser

– Det er brukt betydelig ressurser i samarbeid med Asplan Viak for å sammenstille ulike kartlag som i dag ikke har vært tilgjengelige i én og samme løsning. Bakgrunnen er at det har vært utfordrende for dronebrukere å finne ut av hvor det er lov å fly.

Den første versjonen av Safe to fly hadde noen begrensninger, blant annet var det ikke optimaliset for mobilbruk. Ny versjon er mer tilpasset mindre skjermer.

Samarbeid med SafeSky

– Man har hatt to store utfordringer. Den ene har vært at man ikke har hatt live flytrafikk som et lag over, altså at man i sanntid kan si noe andre dronebrukere og bemannede ressurser som oppgir sin posisjon. Derfor er vi utrolig stolte over å fortelle om samarbeidet med SafeSky, som gjør at vi nå pusher all trafikk som Safe Sky formidler gjennom sin portal, sier Martinsen.

I praksis betyr det at alle luftfartøy som deler sin posisjon, nå også blir betydelig mer synlige for dronebrukere gjennom Safe To Fly løsningen.

Droneoperasjonene til nødetatene blir synlige på denne måten i nye Safe to fly. Det skal vise at det er nødetater som er i luften og bruker droner. FOTO: Skjermfoto/Safe to fly.

Politihelikopter synlig

Samarbeidet med Safe Sky gjør det mulig for droneoperatører som bruker Safe to fly å åpne for et lag i kartet som viser så og si alle fly og helikoptre i det området du skal operere i. I motsetning til for eksempel Flightradar vises også politiets helikoptre. I Safe To Fly løsningen betyr fargen rød at luftfartøyet er under 10.000 fot, og/eller er et helikopter. Luftfartøy som er markert sorte flyr over 10.000 fot.

Vi oppdaget dette da vi testet nye Safe to fly hjemme i Drøbak, som ligger et lite stykke syd for basen til politihelikopterne, politiets nasjonale beredskapssenter på Taraldrud utenfor Oslo.

I motsetning til rutefly og mye annen helikoptertrafikk kan politiets helikoptre, ambulansehelikoptre og redningshelikopter utgjøre en utfordring for oss dronepiloter da de ofte fly svært lavt. Denne gang hørte vi først politihelikopteret, sjekket så Safe to fly og så at Helipol 03 hadde kurs rett mot oss i litt over 600 fots høyde. Ubehagelig lavt hvis du har en drone i luften.

Politihelikopteret på vei mot oss i bare litt over 600 fots høyde. FOTO: Skjermfoto/Safe to fly.

 

Når vi i tillegg legger på laget som gjør at alle som registrerer seg i Ninox eller bruker HemsVX, at de blir synlige i SafeToFly, så er dette en betydelig oppgradering for veldig mange. Som medlem i UAS Norway så får du gratis tilgang til alle funksjonene i SafeToFly, sier Martinsen.

Nye brukere får tilgang til Safe to fly i hele april. Løsningen er utviklet og driftes i samarbeid med Asplan Viak. 

– Så vil vi etter hvert se på hvilke kartlag som skal være forbeholdt medlemmer. Det skal jo lønne seg å være medlem i Europas største bransjeorganisasjon, og dette er et av de tiltakene som vi mener er en betydelig fordel for bransjen.

Det er mange avanserte muligheter i Safe to fly. Martinsen legger stor vekt på en av disse.

– Fordelen nå er at du kan personifisere løsningen med å legge kartlag. La meg ta et eksempel. En fotograf kan lage en korridor, et område, og finne ut hvor mange mennesker bor der. Han kan se eiendomsgrenser der han skal fly. Han kan vurdere bakkerisiko og luftrisiko mye bedre enn tidligere. All informasjon om hvor du skal fly er tilgjengelig på et sted. Du kan planlegge for både dagen i dag eller fremover i tid. 

Slik ser Oslo-området ut i Safe to fly når man har slått på både NOTAM, verneområder, helikpterplasser og restriksjonsområder. Verneområdene er så mange at fly og helikoptre i luften synes dårligere på kartet. FOTO: Skjermfoto/Safe to fly.

Fotografen kan se om det er skoler, barnehager, nettanlegg og andre forhold som er med på å påvirke operasjonen.

– I tillegg er det lagt inn funksjoner som gjør at man kan lagre dette som bokmerker. Så når den samme fotografen eller oppmåleren kommer tilbake et år etterpå, kan vedkommende hente dette opp og bruke samme utsnitt. Så det er en betydelig forenkling for veldig mange.

Anbefalingen fra lederen i UAS Norway er å ta den nye løsningen i bruk og bli kjent med den så raskt som mulig. Alle medlemmer i organisasjonen skal ha fått en e-post med lenke til innlogging.